woensdag 8 september 2010

08-09-10 en voor 95% donorcellen te zien!!!

Onverwacht snel, maar ooooooh zo goed nieuws vandaag!!!

Vandaag dacht ik niet zo heel veel nieuws te horen en we gingen vanmorgen dan ook zonder al te veel verwachtingen weer richting Rotterdam. Zoals gewoonlijk eerst bloed geprikt en op de poli in de wachtkamer zitten wachten op de arts. Helaas vandaag niet mijn eigen arts. Eenmaal bij de arts in de kamer even de "gewone" stand van zaken doorgenomen, totdat ze in een keer op haar scherm naar beneden scrolde en de resultaten van het afgelopen beenmergonderzoek liet zien (die waren sneller dan verwacht al bekend), mijn oog viel meteen op de waarde "95%" met daarvoor het woordje "donor" en "5%" met daarvoor "patiënt" en mijn hart sloeg een paar keer extra over!!

JA! Haha! Tralala!! 95% donorcellen!!
(in zowel m'n bloed als beenmerg dezelfde waarden!)

Dat is ook meteen het maximale percentage dat ze kunnen geven, omdat er een meetmarge van 5% berekend wordt.
Dus technisch gezien is dit het hoogst haalbare percentage!!! Boven op dit nieuws kon ze ons ook nog vertellen dat in de PCR-test (het "diepteonderzoek" in het beenmerg om te kijken of er nog bcr/abl chromosomen aanwezig zijn) net als in mijn bloed geen activiteit van de CML aantoonbaar is!!

Én weet ik nu ook dat het de donor van 1 juli 2010 is geworden die heeft "gewonnen" in de strijd der donoren, dus het zijn de stamcellen van een Spaans jongetje dat op 14-05-2003 geboren is.

pfff....zo ziet de dag er in een keer een stuk anders uit... :-)

Deze resultaten houden helaas niet in dat ik kan zeggen dat ik me nu al in een veilig gebied bevind. Het risico op Graft Versus Host en terugkeer van de CML blijft bestaan en zal scherp in de gaten gehouden worden. Ook is de kans op infecties nog altijd erg groot en moet ik onder bepaalde "leefregels" blijven leven totdat de T-lymfocyten van de donor ook mijn volledige weerstand hebben kunnen overnemen. Volgende week woensdag krijg ik wéér een beenmergpunctie om weer wat beenmerg te verkrijgen waarin die T-lymfocyten nog eens nader bekeken worden, het kan zijn dat er daarvan nog wel cellen van mijzelf "rondzwemmen", hierover volgende week meer, ik moet er zelf ook nog even induiken om er achter te komen wat het precies inhoudt.
Maar wat ik wel kan zeggen is dat tot nu toe de behandeling zéér voorspoedig gaat en volgens mij ook helemaal volgens "het boekje" (voor zover er een boekje voor is).

Mijn bloeduitslagen van vandaag zagen er als volgt uit (ik ben toch al zo met cijfertjes aan het gooien):
Hb: 5,4 (gelukkig iets gestegen) Trombo's: 90 (ook iets gestegen) Leuko's: 3,3 en Neutro's 2,3

Dus....mijn dag kan niet meer kapot! Het moet allemaal nog even heel erg bezinken en ik merk dat ik automatisch voorzichtig ben in mijn blijdschap, maar ik denk dat in de loop van de dag het besef steeds meer zal komen en straks heel Nijmegen verlicht doordat ik loop te stralen!

Ik laat het jullie weten als er weer nieuws is (verwacht daar niet te veel van na vandaag ;-) )

Greetz,
Bram